Podzimní prázdniny v území Karla IV.

Na letošní podzimní prázdniny v termínu 27. – 31. 10. jsme vyrazili do Berouna, kde jsme se se ubytovali v Domě dětí a mládeže. Cesta z Modřic nám trvala přes 4 hodiny, odměnou hned první den bylo krásné počasí, které jsme využili k procházce na městskou rozhlednu a do Medvědária. V ohradě na nás čekal jeden z medvědů z večerníčku Medvíďata.

 

Na státní svátek jsme se vydali objevovat Karlštejn a jeho okolí včetně lomu Malá Amerika. V rámci prohlídky hradu, jsme se dozvěděli více o historii Českých zemí a podívali se na kopii korunovačních klenotů. Celé dopoledne nás provázela mlha, která po obědě ustoupila a mohli jsme si tak užít pravého podzimního počasí. Večer jsme v Berouně objevili naleziště svítivých drahokamů, které nám ráno místní vyměnili za penízky do kožených váčků, abychom měli ne občerstvení na pátečním plese.

Pátečním cílem byla obec Koněprusy, kde jsme navštívili rozlehlou jeskyni a objevili její poklady. Po obědě v lomu Čertovy schody spojeném s hledáním zkamenělin, jsme vyrazili zpět směrem k Berounu a za celý den urazili 15 km podzimní krajinou Českého krasu. Večer nás čekal ples s výukou tanců i chutným občerstvením. Na ples se k nám přidali i králové s královnami.

V sobotu jsme vyrazili na hrad prababičky Karla IV., Ludmily. Tetín je od Berouna vzdálen necelé 4 km. Po hradu už zbyla bohužel jen zřícenina, ale obec je stále hojně navštěvovaným poutním místem. Kromě svaté Ludmily zde žil také Václav Hájek z Libočan, autor Kroniky České. Ze zříceniny jsme se dostali náročnější cestou kolem Tetínského vodopádu a vyrazili kolem Berounky zpět na ubytování. Večer jsme se dívali na film Noc na Karlštejně. Neděle už byla posledním dnem podzimních prázdnin. Hned ráno jsme se sbalili, sedli na vlak a vystoupili v Praze na Hlavním nádraží. Odtud jsme vyrazili na prohlídku města. Za úschovu batohů děkujeme Pražské organizaci Pionýra. Během nadupaných 4 hodin jsme viděli Václavské náměstí, Staroměstské náměstí s orlojem, Karlův most, Betlémskou kapli i Prašnou bránu. Cestou jsme se zastavili na oběd v Havelské koruně a po vyzvednutí batohů opět vyrazili na vlak. Poslední 3 hodiny ve vlaku jsme si užili, dopsali kroniku a těšili se na rodiče.