Brabrouci na podzim

V průběhu podzimu jsme, jak už to tak bývá, zažili spoustu zábavy na mnoha různých akcích pořádaných nejenom naším oddílem. V říjnu totiž slavil narozeniny Piopes, maskot všech pionýrů, a tak jsme se vydali na akci Zelené ligy Za Psem, která měla být jeho oslavou. Avšak někdo unesl všechny pozvané psy i samotného Piopsa, a tak se děti musely vydat po šifrovaných stopách únosců a dojít od brněnské přehrady až do Žebětína, kde se jim naštěstí podařilo Piopsa a jeho kamarády osvobodit.

 Hned vzápětí nás čekala celorepubliková akce 72 hodin, do které se zapojujeme již tradičně každý podzim. Jedná se o událost, při které si daná skupina vybere nějaký způsob jak pomoci přírodě ve svém okolí. My už několik let pomáháme v areálu Pod Kaštany shrabovat listí a tím bojovat s klíněnkou jírovcovou, která v listí přežívá a následně parazituje na stromech, které pak předčasně opadávají.

Na přelomu října a listopadu jsme odcestovali časem i prostorem. Odjeli jsme totiž na Podzimky do Berouna, kde jsme se přesunuli do doby Karla IV. Za necelý týden jsme stihli navštívit Karlštejn i ještě starší Tetín, zatančit si na středověkém plese, projít si krásné okolí Berouna a dokonce se v Koněpruských jeskyních přesunout ještě hlouběji do historie. Po návratu domů už se však čas vrátil do starých kolejí, a tak nás na konci listopadu čekal už jen Rozdělený výlet, který si každá družinka organizuje sama. Nová družinka Bělásků se vydala přes Modřice k rybníku Primál a po cestě se rozhodně nenudili. Z divokého západu si totiž vypůjčili hru Bang, odpočítávali cukr, kávu, limonádu, budili Honzu a v neposlední řadě se stávali sochami. Kobylky se zase rozhodly pro cestu z Viničních Šumic k hostěnickému lomu, kam si však děti musely najít cestu samy a aby to nebylo tak jednoduché, zprávy o dalších stanovištích dostávaly zašifrované. To pro ně však nebyl žádný problém, a tak se po stopách vodních toků bezpečně dostaly až k lomu a cestou dokonce stihly i postavit pořádného sněhuláka. I nejstarší družinka Vážek se na výlet vydala procvičit si schopnosti orientace. Tentokrát ale ne v mapě, nýbrž v terénu a to v podobě tzv. šipkované. To je způsob využívání přírodních materiálů pro určení trasy, kterou chcete, aby skupina za vámi následovala. Cesta vedla z Adamova do Babic a kromě učení a procvičování se Vážky samozřejmě těšily i z nádherné podzimní krajiny. To byla tedy poslední podzimní akce a my už se nemůžeme dočkat, co nám přinese zima. V roce 2021 nás čeká už jen jedna společná akce, a to Vánočka v prosinci, kterou si užijeme v Rájci-Jestřebí a společně tak zakončíme tento rok.