Tábor 2024: Příchod krále

Letošní tábor byl v rukou prince Čvachtomíra a prince Smíškoslava, kteří svedli boj o trůn svého zesnulého otce. Který z princů nakonec usedl na trůn?

V království našeho krále, otce dvou princů, prince Čvachtomíra a prince Smíškoslava, se žilo jako každý jiný den. Noví panoši se rozdělili do družin vévodů a vyrobili si varkoče s jejich erby. Všechno bylo v pořádku až do dne 4. 8. 2024, kdy starý Král zemřel a po něm zbyli jenom dva princové hadající se o trůn. V králově poslední vůli bylo však psáno, že novým králem bude ten, koho si zvolí zemská šlechta na radě konající se za 14 dní. A tak začal boj princů o přízeň a podporu baronů našeho království.

Vévodové, kteří už od začátku byli rozhodnuti, koho si zvolí, začali zbrojit a připravovat své panoše na očekávané boje proti druhému princi a jeho družinám. Začali schraňovat suroviny i stavět opevnění. Princové Smíškoslav a Čvachtomír se neustále hádali a pošetile se chytali každé záminky k boji. Proto také měli panoši co dělat a pokud zrovna nebojovali, tak trénovali,  upláceli službami barony o jejich přízeň nebo získávali peníze a suroviny na nákup dalšího vybavení. Kromě bojů se tedy například podívali do stříbrného dolu s nebezpečnými uznavači slepého boha, vydávali se na obchodní cesty či přemlouvali obchodníka o jeho zboží.

Během času stráveného v našem království jsme ale měli i mírumilovné chvilky, třeba pří výletě do Malé Lípy, kde jsme navštívili jedno z největších habrových bludišť ve střední Evropě. Také během chvilkového spřátelení našich princů byl uspořádán táborák pro pobavení šlechty, kde družiny dostávaly hodnocení za míru pobavení šlechticů a následující den se pořádal celodenní turnaj. Dopoledne si své rytířské dovednosti ověřili panoši po jednotlivcích, odpoledne se pak družiny utkali v turnajových bojích a nakonec i tvořili koně, na kterých se jezdci snažili shodit toho druhého. Jednou jsme se i vydali na přespání po modřických družinkách. Tyto mírumilovné chvilky byly však vždy velmi krátké a princové vždy sklouzli zpátky do, pro některé, bezvýznamných bojů a potyček.

Baronové se tedy během těchto 14 dní rozmýšleli, pozorovali schopnosti princů a jejich družin. Když už byli plně přesvědčeni, tak se rozhodli složit přísahu jednomu z princů a ten mohl počítat s jejich hlasem na rozhodující radě. Někteří však zůstali nerozhodnuti do úplného konce. Když 14. den přišla rada, žádný princ si pořád nebyl jist svou výhrou, ač s ní počítal. Hlasování bylo napínavé a nerozhodné skoro do samého konce. Avšak s hlasovacím rozdílem o dva barony, kteří se rozhodli teprve až na radě, vyhrál princ Čvachtomír a měl se tedy stát novým králem, to však princ Smíškoslav neuznal a rozhodl se pro řešení bojem. Souboj byl dlouhý a náročný. I baroni se rozhodli, že se zúčastní tohoto boje. Nakonec však byl princ Smíškoslav, v duelu s Čvachtomírem, poražen a byl donucen uznat a složit přísahu novému králi Čvachtomírovi.

Myslíme si a doufáme, že se letošní dobrodružství všem panošům, vévodům i baronům velmi líbilo. Chceme také poděkovat naší královské kuchyni za skvělá jídla. Věříme, že všechno toto zanechalo hlavně našim panošům zážitky a zkušenosti, které nezapomenou. Budeme se těšit na další rok.

Král je mrtev, ať žije král.

Čvachta a Smíšek

Odkaz na celou galerii zde 🙂